A l’espera que els ministres d’energia de la European Union es reuneixin aquest divendres per aprovar un paquet inicial de mesures urgents per parar la pujada dels preus d’electricitat, en els últims dies s’han efectuat noves propostes.

En una carta presentada de manera conjunta, 15 dels estats membres demanen a la European Commission establir un topall al preu del gas sigui quina sigui la seva procedència, per poder controlar el cost de la factura energètica.

La Comissió, que inicialment només s’havia plantejat establir un topall al preu del gas importat de Rússia, veu aquesta proposta amb recel davant el risc que una mesura d’aquest calibre pugui espantar els venedors majoristes en un moment en què es necessita assegurar el subministrament per aquest hivern. Els països impulsors no donen detalls tècnics en la seva comunicació, però argumenten que el límit hauria de dissenyar-se de manera que el preu pagat continués sent més alt que en mercats com l’asiàtic o l’americà per assegurar-ne la competitivitat.

Pròximament veurem si aquesta mesura pot tirar endavant, ja que els estats impulsors necessitaran l’adhesió de més membres per aconseguir la majoria qualificada que permetria aprovar-la.