Tot i les fortes sancions imposades a Moscou per part de la Unió Europea, Rússia continua tenint la major part del domini energètic del continent. Si bé és cert que les importacions de gas via gasoducte han disminuït de manera dràstica, el GNL s’està convertint en imprescindible per assegurar l’abastiment aquest hivern i el proper i, en aquest sentit, Putin segueix tenint el domini del sector.

Rússia continua situada com la quarta potència mundial exportadora de GNL, per darrere de Qatar, Austràlia i els EUA; amb unes vendes que s’espera que assoleixin rècord aquest 2022 i el 80% de les quals aniran destinades als mateixos països occidentals que li han imposat les sancions.

Tot i tenir la voluntat moral de deixar de dependre del Kremlin, Europa es veu empesa a seguir comprant gas rus si, com hem comentat en altres ocasions, es vol assegurar que les reserves de gas es puguin reomplir de cares a l’hivern de 2023.

En aquest sentit, caldrà veure com afecta la possible intervenció del mercat per part dels ministres d’energia europeus, que s’han emplaçat la setmana que ve per tornar a posar damunt la taula la possibilitat d’aplicar un topall al preu del gas.