El topall de gas a nivell europeu segueix sent motiu de debat.

Els líders de la Unió Europea, emplaçats a trobar-se en una cimera aquesta mateixa setmana, segueixen sense posar-se d’acord a l’hora de buscar solucions per limitar el preu del gas.

El famós topall del gas, que funcionaria igual que l’excepció ibèrica i està defensat per part dels estat membres, continua sent motiu de polèmica. Mentre que per una banda, els estats que hi estan a favor defensen que aquest mecanisme es podria implementar de manera ràpida i ajudaria a reduir la inflació; per l’altra, els països detractors, liderats per Alemanya i els Països Baixos, argumenten que augmentaria la demanda i dificultaria que la UE atragui subministrament de gas.

Davant aquesta esquerda, la Comissió Europea proposa una solució alternativa: limitar el preu només del principal índex europeu de gas. Tot i que encara no se saben quins serien els detalls de la seva implementació, podria ser una solució útil perquè els costos no es descontrolessin.

Una altra alternativa comuna podria passar per la creació d’un fons europeu de crisi energètica que promogués l’estalvi energètic, proporcionés suport a la indústria i ajudés a accelerar el desplegament de tecnologia neta.